Waarom ik mij richt op de inwoners van een stad of dorp?

Door:  Marleen Strien

Mijn slogan is: 'Maak inwoners weer verliefd op hun binnenstad.' Een opvallende keuze, vooral als je bedenkt dat citymarketing ooit is ontstaan met het doel om bezoekers aan te trekken. Toch ligt hier een belangrijke boodschap verscholen: de focus op inwoners in plaats van toeristen en bezoekers.
Citymarketing: voor inwoners of bezoekers?

Citymarketing voor bezoekers is niet voor iedere stad een logische keuze. Niet elke stad beschikt over iets unieks dat mensen speciaal naar die plek trekt. Steden zoals Amsterdam met de grachten, of Eindhoven met technologie en Dutch Design Week, hebben een uniek DNA dat niet zomaar te kopiëren is. Voor hen is het logisch om stadspromotie in te zetten om zichzelf op de kaart te zetten en bezoekers te verleiden de trein of auto te pakken. Maar hoe zit het met de vele andere steden? Veel steden lijken op elkaar en missen die ene onderscheidende factor die hen écht bijzonder maakt voor een breed publiek.

Hier komt het belang van een inwoner-gerichte aanpak om de hoek kijken. In plaats van jezelf te richten op externe bezoekers, kun je je inspanningen beter richten op het binden van de lokale bevolking aan de stad en haar voorzieningen. Door een aantrekkelijk aanbod te creëren dat aansluit bij de behoeften van de eigen inwoners, maak je jouw stad sterker van binnenuit. Tevreden inwoners zijn immers de beste ambassadeurs.

Bindt je eigen bewoners en je bent spekkoper

Het loont economisch om vooral de eigen bewoners meer te binden. Dit zijn unieke bezoekers die relatief vaak komen en vanwege de kortere reistijd vaker te voet en te fiets komen. Kortom, ze besteden meer bewijst ook het “Verplaatsings en bestedingsonderzoek 2024 van Platform Binnenstadsmanagement“. 

Toerisme kan ook negatief uitpakken, vooral voor de leefbaarheid

Bovendien kunnen toerisme en bezoekers soms ook negatieve gevolgen hebben voor de stad en de inwoners. Zo kan toerisme bijvoorbeeld leiden tot drukte, lawaai, vervuiling en hogere levensonderhoudskosten voor de inwoners. We kennen allemaal de gevolgen voor de binnenstad van Amsterdam. Maar ook kleinere steden als Gouda hebben door hun jarenlange beleid op bezoekers de inwoners uit de binnenstad gejaagd en hierdoor de levendigheid aantast. De gemeente Gouda is hier erg succesvol mee geweest en het aantal toeristen dat Gouda bezoekt is de afgelopen jaren sterk toegenomen. Echter de bestedingen in de binnenstad namen niet toe, doordat de inwoners uit de eigen stad en regio wegbleven. Door zich met citymarketing te richten op de inwoners, kan de stad proberen om deze negatieve gevolgen te beperken en tegelijkertijd de leefbaarheid en het welzijn van de inwoners te verbeteren.

Hoe ziet jouw citymarketingstrategie eruit?

Voor steden die wél een uniek DNA hebben, zoals Eindhoven met zijn technologie en design, is stadspromotie een logische keuze. Maar zelfs dan blijft het belangrijk om een balans te vinden en je niet blind te staren op bezoekersaantallen. Zet je unieke elementen in de etalage, maar vergeet niet om tegelijkertijd de verbinding met je inwoners te behouden.

Op wie richt jij je nu met je citymarketing? Is het tijd om je strategie bij te stellen en te focussen op de mensen die écht het verschil maken in jouw stad? Wil jij aan de slag met citymarketing gericht op inwoners, maar weet je niet waar je moet beginnen? Neem contact op!